Zima je na svém konci a já už nevím, co se zelím, které se stále objevuje v bedýnkách… Na tento recept mě přivedla jedna z mých klientek. Ingredience jsem upravila potřebám naší rodiny a výsledkem jsem byla opravdu mile překvapená. Nemít doma tři hlávky zelí, nedala bych receptu šanci, ale po dnešní zkušenosti zařazuji do rodinné kuchařky.
8 – 10 porcí
1,5 kg bílého zelí
400 g uzeného tempehu (2 balíčky)
200 g cibule
4 vejce
1 kelímek Cottage s pažitkou
300 g strouhaného eidamu
Sůl, pepř dle chuti
Zelí pokrájíme na kostky (fleky) a vložíme na 5 minut do vroucí osolené vody. Po pěti minutách vodu slijeme a zelí necháme vychladnout nebo propláchneme studenou vodou. Cibuli nakrájíme na kostičky a lehce orestujeme. Tempeh i sýr nastrouháme nahrubo. Můžete strouhat do jedné mísy, ale cca 100 g sýru oddělte stranou na posypání.
Zchladlé zelí smícháme se všemi ingrediencemi kromě sýru na posyp a vše dobře promícháme. Směs rozprostřeme do velkého olejem vymazaného pekáče, posypeme sýrem a dáme péct na 180 stupňů na cca 30 minut (dozlatova).
Na internetu najdete recepty s různými druhy smetany, šunek a slaniny… Je to možnost, ale pozor na přemíru tuku, soli a aditiv v uzeninách.