Lyžařskou vločkovku jsem poprvé pekla před osmi lety, tehdá jsem jí říkala domácí flapjack. O rok později jel můj muž lyžovat a kousek placky si dal do horní kapsy u bundy pro strýčka příhodu – mlsoun jeden 😀 Ne zase tak veliký, protože na obsah kapsy zapomněl a vzpomněl si až doma, kdy viděl zbytek ,,buchty” na plechu. Od té doby má vločkovka přezdívku lyžařka. Přijela domů ve zcela neporušeném stavu, pěkně vyvětraná, připravená k zakousnutí.
- 500 g ovesných vloček celých
- 1 l kefíru či podmáslí
- 2 lžíce rozinek
- 2 lžíce nasekaných nesířených meruněk
- 2 lžíce nasekaných nepřislazovaných sušených švestek
- 2 lžíce brusinek
- 50 g nasekaných vlašských ořechů
- 1 lžíce chia semínek
Všechny ingredience v poledne smícháme a necháme stát do večera.
Večer směs rozprostřeme na menší plech vyložený papírem na pečení. Velikost plechu určuje, jak bude placka vysoká.
Osobně volím menší rozměr, protože pro cestování je vyšší placka výhodnější = odolnější :).
Následně vše upeču při 180 stupních dozlatova. Trvá to cca 40 minut.
Pokud nebereme placku na cesty v létě, je možné do ní přidat i kousky čokolády, což děláme např. na zimní běžkařské výlety.
V posledních obměnách jsem do ní nastrouhala balení tvrdého tvarohu, což ,,buchtě” přidalo na bílkovinách.