Dnes pro vás mám tip na rychlou večeři, kterou dobře nakrmíte členy své rodiny nebo pohostíte návštěvu. Recept je velmi variabilní. Ten, který uvádím já, odpovídá v jedné porci 1680 kJ.
Tortily nejsou určitě potravinou, kterou bych vám doporučovala na denní bázi, ale několikrát do roka – proč ne 😉. Naše včerejší podoba kombinovala co dům dal. V bio bedýnkách od pana Kůrky se objevilo pak choi, v lednici byly od předchozího dne uvařené černé fazole a tortily dovezla kamarádka, co u nás byla několik dní na návštěvě. Oukej, ještě uvařit rýži a recept se rodí pod rukama.
Rýži jsem nakombinovala bílou a celozrnnou. Proč, o tom zase jindy, ale doporučuji. Jdeme vařit.
- 500 g černá fazole vařená
- 300 g celozrnná basmati rýže vařená
- 200 g kulatozrnná bílá rýže vařená (arborio)
- 50 g mražená kukuřice
- 20 ml tamari sójová omáčka
- 1 velké zralé avokádo
- 250 g pak choi (1 kus) nebo jiné zelí
- 100 g cibule
- 2 lžíce sezamového semínka
- Česnek dle chuti
- 1 balení zakysaná smetana 12% nebo jogurt
- celozrnná tortilla
Cibuli a pak choi nakrájíme na drobné kousky a orestujeme na troše oleje tak, aby bylo zelí měkké na skus. Poté přidáme zmrzlou kukuřici, přikryjeme pokličkou a necháme stát, dokud nevyndáme z obalu tortily a neoloupeme a nenakrájíme avokádo na plátky.
Nyní přendáme směs z pánve do mísy, kde ji smícháme s tamari, sezamovým semínkem, veškerou rýží a fazolemi. Dobře promícháme, a na stejné pánvi, jako se restovalo zelí, prohřejeme tortily. Nyní už jen mažeme jednotlivé placky zakysanou smetanou s česnekem či jiným oblíbeným kořením, plníme směsí a plátky avokáda a balíme…
Na obrázku můžete vidět hojně posypané naklíčenými semínky ředkviček, brokolice a rukoly, které od konce ledna klíčím stále dokola, abychom měli na talíři víc čerstvého zeleného.