- 800 g mraženého špenátu (protlak ne sekaný)
- 150 g cibule
- 200 g petržele/pastiňáku
- 200 g hrubě strouhaný tvrdý sýr
- 500 ml voda
- 1,5 balení lasagne
- 200 g Cottage
- 200 g ricotta
- 4 vejce
- 300 ml mléka
- Sůl, černek
- Pokud někdo chce, může použít též sýr niva, ale pozor na tučnost a pro děti vhodná není.
Cibulku osmahneme pokrájenou na kostičky, přidáme na kostky nakrájenou petržel a dusíme do změknutí podlité 250 ml vody – 15 minut. Mezitím smícháme rozmrazený špenát (doporučuji večer vyndat z mrazáku) a všechny ostatní suroviny kromě strouhaného sýru.
Petržel s cibulí rozmixujte. Pokud máte jen ponorný mixér, přilijte zbytek vody, tedy 250 ml a rozmixujte. Pokud máte smothie mixér, použijte ten, je to jednodušší a rychlejší. Hladký petrželový krém smícháme se špenátovo-sýrovou směsí, a pokud jsme tak neučinili v předchozím kroku, přidáme též 250 ml zbylé vody.
Nyní vylijeme do pekáče tolik vody, aby jí bylo dno pokryté v tenké vrstvě. Plochu poklademe pláty neuvařených lasagní a na ně rozprostřeme 1/3 omáčky. Posypeme polovinou strouhaného sýra a vrstvíme další patro lasagní, na něj opět 1/3 špenátové omáčky, poté poslední vrstvu lasagní, kterou pokryjeme zbytkem omáčky a posypeme druhou polovinou sýru.
Zapékáme při 180 stupních 40 minut.
Uvedené množství vystačí čtyřčlenné rodině na dvě hlavní jídla.
Pozn. Chceme-li zlepšit výživovou hodnotu pokrmu, nahradíme alespoň polovinu lasagní jejich celozrnnou variantou.