Špenát se sýrem na kurkumě

Právě si prohlížíte Špenát se sýrem na kurkumě

Školky otevřeny, Amálka spí na čerstvém vzduchu a já vám můžu přinést zase trochu inspirace. Nemyslete si, že jsme celou dobu, kdy jsem nepřidala recept, nejedli. Jedli a část jsem zvládla před vymetením z talířů i vyfotit. Nezbývá tedy, než vše sepsat a nahrát. Těšit se můžete třeba na jáhlovou nádivku s kopřivami, zeleninové placičky nebo celerovou pomazánku. Dnes to ale bude o špenátu a kurkumě.

Suroviny

  • 400 g mraženého sekaného špenátu
  • 400 – 500 ml kokosového mléka/smetany
  • 1 vrchovatá lžička kurkumy
  • 150 g cibule
  • 2 – 3 stroužky česneku
  • Hrst kešu ořechů
  • Sůl dle chuti
  • 250 g sýru paneer/haloumi

Postup

Na oleji nebo ghíčku osmahnu na kostičky nakrájenou cibuli, přidám rozmražený špenát, kešu, osolím a 5 minut dusím pod pokličkou. Nyní přisypu kurkumu, zaliji kokosovým mlékem a dalších 5 minut dusím. Na závěr přidám na kostky nakrájený paneer, prolisovaný česnek, vše důkladně promíchám a nechám 2 minuty stát pod pokličkou na vypnuté plotýnce.

Do receptu se samozřejmě nabízí přidat i jiná indická koření (curry, chilly, římský kmín…), ale občas je fajn dát prostor jen několika málo chutím.

Pokud jde o paneer (panýr), připravuji si doma s pomocí syřidel vlastní sýr, něco mezi paneerem a haloumi. Panýr udělá v receptu stejně dobrou službu jako můj domácí sýr. Nevýhoda je, že je k dostání spíš ve větších městech nebo ve specializovaných obchodech. Jeho výroba je ale tak jednoduchá, že si ho můžete připravit i v domácích podmínkách bez speciálních syřidel atd. Zde je volně dostupný recept https://www.apetitonline.cz/recept/domaci-paneer.

Napsat komentář