Pickles můžeme dělat z nejrůznější zeleniny. Pro začátek doporučuji osvědčenou klasiku – zelí, mrkev, cibule.
600 g bílého zelí
200 g mrkve
200 g cibule
20 g soli
3 lžíce převařené vody pokojové teploty
Kmín
Zelí nakrájejte nadrobno, cibuli na kostičky a mrkev na tenké půlměsíčky. Všechnu zeleninu smíchejte ve velké míse se solí a kmínem a vše promačkejte rukama, dokud zelenina nezačne pouštět šťávu. Tento krok nepřeskakujte, trvá cca pět minut. Nyní napěchujte směs do čistého kvašáku na pickles nebo do čtyř litrové sklenice. Zeleninu natlačte ke dnu tak, aby se pokryla šťávou a zatižte. U minikvašáku máte vše potřebné pro zatížení v setu. Pokud používáte čtyřlitrovku, zeleninu zatižte dobře umytou skleněnou lahví naplněnou pískem nebo kamínky. Lahev se musí vejít do hrdla kvasící sklenice tak akorát. Není dobré, aby k zelenině pronikalo velké množství vzduchu, kvašení by neproběhlo dobře, případně by vám mohla zelenina vyschnout. Ať už kvasíte v jakékoli nádobě, nyní ji umístěte na 4 – 6 dní do místnosti, která má teplotu 20 – 22 °C. Pokud kvasíte ve sklenici, zajistěte nádobě temno. Pozor, pokud zelenina nepustí šťávu tak, aby byla ponořená alespoň 1–2 cm, zalijte ji převařenou vychladlou vodou – zhruba 3 lžíce