Špenátová pomazánka
1. varianta
- 2 velké hrsti baby špenátu/celá vanička z obchodu
- 150 g kozího žervé nebo tvarohu
- ½ zakysané smetany
- Podle chuti stroužek česneku (nemusí být)
2. varianta
- 2 natvrdo vařená vejce
- 1 lžíce sekané pažitky
Ze špenátových listů udělám v ruce kouli – jednoduše všechny listy namačkám k sobě a nakrájím na kousky. Krájení listů čehokoli do pomazánky bývá zdlouhavé, ale tento postup vše trochu urychlí. Základně pokrájené listy na prkénku ještě nasekám a umenším, aby se mi pomazánka dobře mazala. Listy smíchám s kozím tvarohem, zakysankou a pokud nepodávám naší nejmenší, přidám i prolisovaný česnek. Kozí žervé je na můj vkus poměrně slané, takže už nesolím.
Pomazánku dělám také ve variantě s vajíčkem. Postup je stejný, jen na závěr přimíchám najemno strouhané vejce natvrdo a sekanou pažitku.
Pokud nemáte rádi kozí produkty, můžete použít samozřejmě kravské žervé nebo lučinu. Pomazánka je fik fik hotová a ještě dodáte tělu spoustu zeleného v čerstvé podobě, aniž byste to zásadním způsobem zaznamenali.