Mezi dýňomily zrovna nepatřím, ale přesto jsem se naučila v kuchyni používat různé druhy dýní na různé způsoby. V mateřství ji oceňuji zejména proto, že je rychlá na přípravu, levná, lokální, sézónní a schová se do každého druhého jídla, což znamená další zeleninu navíc, která se počítá.
- 1 máslová dýně
- 100 g celeru
- 1 střední bílá cibule
- 1 střední červená cibule
- Zelená část pórku (20 cm kus)
- 2 lžíce lahůdkového droždí
- 10 hnědých žampionů
- 200 ml uvařené vody
- 2 lžíce ovesných vloček
- 2 hrsti kešu
- 1-2 lžíce sekaných sušených rajčat nebo 2 lžičky umeocta
- Olej na restování
- Sůl a česnek dle chuti, případně chilly
Celou dýni, celou bílou cibuli a celý menší celer uvaříme. Vše vařím ve slupce 10 minut a následně nechám dojít pod pokličkou. V mezičase orestuji na pánvi na osminy pokrájené žampiony a na proužky nakrájenou cibuli a pórek. Restování trvá cca 5 minut, poté přidám kešu a nechávám dojít pod pokličkou. Jde hlavně o to, aby změkly žampiony. Běžně se snažím u přípravy jídla moc neuždibovat, aby si trávicí trakt odpočinul, ale když dělám žampiony, vždy jejich měkkost testuji ochutnáním.
Nyní vyndám vařenou zeleninu, oloupu slupky a nakrájím na kostky. Loupání máslové dýně je takto brnkačka, používám k tomu škrabku na brambory. Z celeru uříznu jen cca 100 g a zbytek nechám na jiné jídlo. Pokrájenou zeleninu osolím, přidám 200 ml uvařené vody, ovesné vločky, lahůdkové droždí a pokud nekonzumují děti, přidám i česnek. Vše rozmixuji na jemnou omáčku. Na závěr ochutíme 1 – 2 lžičkami umeocta. Pozor, nejedná se o totéž, co běžný nebo vinný ocet.
Podáváme např. s celozrnnými špagetami, které můžeme s omáčkou promíchat ještě před servírováním. Restovanou směs lze do omáčky přidat po rozmixování, ale samotné se mi líbí až navrch tak, jak vidíte na obrázku.
Chcete-li omáčku jemnější, přidejte pár lžic smetany. V této variantě jsem jemnost zajistila ovesnými vločkami – kdo tuto variantu neznáte, určitě doporučuji vyzkoušet 😊.
A když už jsme u těch tipů, při přípravě jsem prohledala celou špíz, zda nenajdu sušená rajčata, která by mi ladila do restované směsi, ale moje paměť nezklamala, sušená rajčata došla a ještě jsem nestihla dokoupit, takže dávám jako neověřený tip pro všechny milovníky rajčat. Pokud bych do omáčky dala sekaná sušená rajčata, už bych nepřidávala umeocet, protože by začaly převládat kyselejší chutě. Takže jedno nebo druhé 😉.