Mrkvovku jsem dělala už tolikrát, že bych se nedopočítala konce. Vozím ji na všechny přednášky s ochutnávkami i na dětské programy. Pomazánky s mléčnými výrobky děláme v našich kuchyních často, ale luštěniny nám jako pojivo pomohou stejně dobře, z hlediska peněž levněji a ještě si zpestříme jídelníček. S dobrým pečivem si pochutnáte na vyvážené večeři.
- 100 g suché červené čočky
- 250 g mrkev
- 50 g celer
- 3 lžíce vody
- 1 menší cibule
- Ume ocet/sůl
- Římský kmín
Postup
Čočku uvaříme a necháme vychladnout. Na malém množství oblíbeného tuku krátce orestujeme mrkev, celer a cibuli. Následně přidáme 3 lžíce vody a necháme pod pokličkou dusit do změknutí. Po vychladnutí čočky i zeleniny všechny ingredience rozmixujeme do hladka a ochutíme ume octem/solí a římským kmínem. Pozor, pokud byste chtěli římský kmín zaměnit za klasický, nebude výsledná chuť mít takové kouzlo, jaké tato pomazánka díky kmínu má. Pokud vám nepůjde směs mixovat, přidejte trochu vody či kvalitního oleje lisovaného za studena.