Dnes pro vás mám jednu zeleninovou rychlovku s masem – opět hovězím, neboť ženské tělo je cyklické a v období před menstruací mám vždy větší chuť na červené maso. Poslední tři roky jsem na svoje tělo a jeho cyklus krásně napojená a musím se smát sama sobě, když se kouknu na poslední zeleninový recept, který jsem zde publikovala. V mnohém je podobný tomu dnešnímu – rajčata, maso, mrkev, cuketa, cibule, a přesto jiné jídlo. Že by jídlo vzniklo také v premenstruační fázi? Přesně tak. Podívám-li se na dobu tvorby článku u sebe v pc (nikoli doba publikování), vše sedí… O cyklickém stravování ale až jindy, dnes přináším pouze recept, rychlý, jednoduchý a chutný.
- 500 g mletého hovězího masa
- 1 plná hrst datlových rajčátek
- 1 větší pastinák nebo větší petržel
- 2 větší mrkve
- 1 menší cuketa
- 1 střední cibule
- 2 stonky řapíkatého celeru
- Sůl
- Oblíbené koření – já dala koření na kuře Sonnentor
- Olej
Na oleji osmahneme na kostičky nakrájenou cibuli a řapíkatý celer. Přidáme mleté maso, které jsem překrájela tak, aby místo dlouhých nudlí masa vznikly nudličky max. 2 cm dlouhé. Orestuji do zatažení masa. Nyní přidám sůl a koření a vše zasypu nahrubo strouhaným pastinákem a jemně strouhanou mrkví a cuketou. Přiklopím pokličkou a dusím na malou teplotu 10 minut. V mezičase nakrájím datlová rajčátka na třetiny. Po uplynutí deseti minut přidám rajčata ke směsi na pánvi, vše důkladně promíchám, přikryju pokličkou a dám na vedlejší studenou plotýnku, kde se ještě zlehka podusí rajčátka a všechny chutě se propojí.
Přesně z důvodu propojení chutí podávám nejdřív za dvacet minut, ale většinou připravuji podobné obědy už ráno a po návratu z venku jen přihřeju do konzumovatelné teploty. Přílohu nechám na vás, na fotce jsou nové brambůrky, ale volte to, co vaše chuťové buňky ocení.