Červenec v půlce a naše maliníky jsou obsypané malinami. Dáváme je všude možně, jíme je po hrstech. Granola je sice super tip na jakékoli ovoce, ale jak jím něco dva dny po sobě, vytrácí se mi jistá část požitku z jídla – jo, jsem mlsná 😊. A možná právě díky mojí mlsnosti mi pod rukama občas vznikne zrovna taková snídaně jako dnes, kterou můj milovaný muž pojmenoval ,,malinové knedlíky do pekáče“ poté, co si potřetí přidal. A skutečně, v receptu je vše, co do tvarohových knedlíků nebo na ně dávám, ovšem až na maliny. Knedlíky s malinami jsem ještě nedělala a ani se na takovou piplačku nechystám. Co ale opakovat určitě budu, je níže uvedený recept.
- ¼ hrnku celozrnné špaldové krupice
- ¼ hrnku mletého máku
- 250 g tvarohu
- 1 vejce
- 1 lžíce sladidla
- 200 ml mléka
- Maliny – nevážila jsem, ale něco přes 0,5 kg to být mohlo
- Tuk na vymazání formy na biskupský chlebíček a krupice na vysypání
Formu na biskupský chlebíček vymažu máslem a vysypu krupicí. Troubu předehřeju na 180 stupňů.
Tvaroh, vejce, mléko a cukr smíchám, aby se všechny ingredience spojily a směs byla tak akorát tekutá – tak, aby v ní lžíce nestála nebo aby směs netekla proudem. Já měla farmářský tvaroh tak tuhý, že by nešel dobře rozmazat ani na chleba, proto jsem ho musela naředit 200 ml mléka. Pokud ale máte tvaroh vaničkový, dejte mléka jen pár lžic.
Pokud jde o sladidlo, dnes jsem dala lžíci cukru. Pro naši rodinu tak akorát, ale jak píšu většinou, na minimální množství cukru jsme zvyklí. Slazení tedy nechám na vás, ale víte jak 😊 čím méně, tím lépe 😊.
Mák smíchám v hrnku s krupicí a jdeme na vrstvení do formy na biskupský chlebíček. Polovinu sypké směsi vysypu po celém dnu formy, nyní pokladu nahusto malinami a následně zaliju polovinou tvarohové směsi, kterou rozprostřu stěrkou po celé ploše malin. V tuto chvíli vše zopakuji. Sypká směs, maliny, tvaroh a šup do trouby. Peču 50 minut, než bude vršek tvarohu zlatavý.
Pekla jsem večer, přes noc nechala vychladnout a ráno krájela. Určitě nekrájejte ještě teplé, tvarohová část musí nejprve vychladnout a plně ztuhnout.
Pokud byste chtěli recept vyzkoušet s jiným ovocem, volte šťavnatější druhy, jinak nebude mít krupice z čeho nabrat vodu.