Blíží se jaro a uskladněná jablíčka od Vaňkových (strejda a teta mého muže) se začínají rychle kazit. Nic nesmí přijít nazmar, a tak vznikl tento snídaňový koláč na velký plech. Je sice plný ovoce, ale zasytí vás na dlouhou dobu, protože nechybí pořádná dávka bílkovin.
Základ
- 1500 g jablka strouhaná nahrubo
- 150 g mletého máku
- 200 g celozrnné špaldové krupice
- 120 g rozinek sultánek
- 150 g drcených/sekaných mandlí
- 1 lžička vinného kamene/kypřícího prášku
- 150 ml vody
Navrch
- 2 tvarohy
- 2 vejce
- 100 ml mléka
- Kůra z jednoho bio citronu
- 2 lžíce čekankového sirupu či jiného sladidla
Jablka nastrouhám nahrubo, smíchám s mákem, krupicí, rozinkami mandlemi, vodou a pečícím práškem. Vše důkladně promíchám a rovnoměrně rozprostřu na velký hlubší plech. Můžete vyložit papírem na pečení nebo plech pomazat olejem a vysypat krupicí. Nyní dám péct do předehřáté trouby na 180 stupňů horkovzduch a jdu se věnovat vrchní vrstvě. Tu připravím smícháním zbylých ingrediencí. Po 15 minutách pečení plech vyndám, pomažu tvarohovou směsí a dám péct na dalších 15 – 20 minut bez horkovzduchu, aby se krém příliš nevysušil. Jakmile je povrch zlatavý, vyndám z trouby a po úplném vychladnutí můžeme krájet. Toto množství koláče stačí naší tříčlenné rodině, počítám jen plnohodnotné jedlíky , na tři rána. Pokud jíte ráno méně, troufám si říct i na čtyři.