Udělat lahodný dort k prvním narozeninám v době léta, kdy je všude spoustu jahod, malin atd., je brnkačka, ale na podzim a v zimě je to občas těžší písemka. Dortík, který vám dnes přináším uspokojí jak maminky, které hledají dort pro nejmenší bez tun cukru a tuku, ale i moje přátelé z okruhu veganů. Pod receptem sice najdete tip, jak do náplně dostat i mléčnou složku, ale není nezbytná.
Nepečený dýňový dortík
Korpus
- 150 g mandlí (loupané/neloupané)
- 120 g ovesných vloček
- 50 g vody
- 3 datle medjool pokrájené na kostičky
Náplň
- 250 g jablek bez jader
- 300 g dýně hokaido
- 200 ml vody
- 50 ml vody + 2 rovné lžičky agaru v prášku/želatina dle návodu
- 2 lžíce čekankového sirupu
- 60 g rozinek
- Šťáva z ½ citronu
- 1 – 2 lžičky skořice
Mandle, vločky a datle nasucho rozmixujeme. Sypkou směs dáme do mísy, zalijeme vodou a promačkáme rukama v kompaktní těsto, které natlačíme do dortové formy. Podle zvoleného průměru formy bude těsto buď nižší nebo vyšší.
Dýni a jablko nakrájíme i se slupkou na kusy, které zvládne rozmixovat náš mixér. Přisypeme rozinky a přivedeme k varu ve 200 ml vody. Dusíme pod pokličkou 10 – 15 minut (do změknutí) a poté přimícháme skořici, citronovou šťávu, čekankový sirup rozmixujeme dohladka. Nyní přidáme agar rozmíchaný v 50 ml studené vody, důkladně promícháme a vlijeme na korpus.
Děláte-li dort pro starší děti nebo pro sebe, můžete do korpusu přidat i 1 – 2 lžičky kakaa a 1 lžíci teplé vody. Povrch dortu můžete ozdobit rozehřátou 70% čokoládou a dozdobit mandlovými lupínky, jako jsem to udělala já na fotce.
Máte-li rádi chuť mléčných výrobků, můžete do náplně vmíchat např. 250 g tvarohu nebo mascarpone. Náplň bude krémovější. Nebojte se její konzistence, díky agaru po úplném zchladnutí ztuhne.
Agar můžete nahradit želatinou. Osobně želatinu nepoužívám, potřebné množství zvolte dle instrukcí na obale.