- 150 g černé čočky (beluga)
- 250 g cibule
- 1 – 2 lžičky bílý pepře
- 1 lžíce dýňového oleje
- ½ lžičky mletý kmín
- ½ lžičky soli
- Konopné semínko na posyp
Čočku uvaříme ve 220 ml vody – celou dobu pod pokličkou, aby voda neunikala ven, ale vsákla se do čočky. Stačí vařit 12 minut a pak nechat do vychladnutí dojít přikryté na plotýnce.
Cibuli nakrájíme na kostičky a osmahneme dozlatova se solí. Následně přidáme kmín, pepř, dýňový olej, čočku a vše rozmixujeme dohladka. Při servírování posypeme konopným semínkem.
Pozn. Pokud chcete pomazánku dávat i malým dětem, doporučuji pepřem dochutit až po odebrání části pomazánky stranou. Polovina lžičky soli jsou cca 2 g, což se bude někomu zdát málo slané. Řešení je však jednoduché 😊.