Švestková sezóna je tu. Toto období mám spojené s dětstvím na vesnici, kde přes každý druhý plot visely slaďoučké odrůdy starých nešlechtěných švestek a my je s partou otrhávali cestou k řece – mňam – dnes už ta místa vypadají jinak, protože větve stromů vadily provozu a změna zástavby také udělala své. Co ale zůstává, jsou hezké vzpomínky, které se mi při zpracovávání švestek vynořují, a tak jde práce lépe od ruky.
Dnes si můžete podle receptu připravit naši častou letní snídani, tvarohové knedlíky. Dělám je vždy večer předem a často se na nich podílí celá rodina. Loni Majda zkoušela plácat svoje knedlíky, což se sice nedařilo, ale byly jsme v kuchyni spolu. Letos se jí balit ani plackovat nechce, ale náramně ji baví sledovat, jak se vaří a čekat, až vyplavou .Tvarohové knedlíky se švestkami
- 250 g tvarohu (mám farmářský od místního starousedlíka, tak je podobný tomu, který koupíte v alobalu)
- 40 mléka
- 1 vejce
- 200 g špaldové celozrnné krupice
- švestky či jiné ovoce
- oblíbená dochucovadla (plátky mandlí, mák, zakysaná smetana, skořice…)
Všechny ingredience důkladně propracuji rukama a utvořím těsto, které je pružné. Na prsty se téměř nelepí, dobře se s ním pracuje mně i dětem. Nyní si udělám malé kuličky, z nichž vytvořím placičky, do kterých balím vybrané ovoce. V červnu začínáme jahodami, pokračujeme meruňkami a teď jsou na řadě švestky. Vařím ve vroucí vodě 10 minut. Cca 7 minut trvá, než vyplavou a pak vařím ještě asi 2 – 3 minutky.
Těžko říct, kolik knedlíků uděláte, záleží na velikosti ovoce. My máme dvě malé děti a jsme zvyklí snídat spíš víc než míň a tato porce nám stačí právě na snídani. Na knedlíky si dejte, co máte rádi. Na obrázku vidíte mák se zakysanou smetanou pro naše mláďata a my si dnes pochutnali na pražených mandlových lupínkách, lžičce másla, skořici a trošce kokosového cukru, tedy verzi, kterou mám já sama ze všech nejradši.
Pozor, těsto se příliš nehodí na borůvky, protože je hutnější. Borůvkové knedle považuji spíše za dezert, kdežto tyto jíme jako plnohodnotnou snídani.