Neznám dítě, které by nemilovalo těstoviny. Ač jedí moje děti takřka vše, pokud by dostaly vybrat, těstoviny zvítězí v nadpoloviční většině. Zatímco v zimě těstoviny nemáme i 14 dní, v létě se u nás najdou častěji. Od června do září býváme hodně rozcestovaní, tak se stane, že jsou těstoviny i 2x týdně, stále však platí, že zelenina musí být v hlavní roli a jídlo má nejen zaplácnout žaludek a zavřít pusu, ale i zasytit. Přesně tyto požadavky splňuje brokolicová omáčka, která vznikla z požadavku Madlenky na těstoviny a mé potřeby spotřebovat cizrnu z předchozího dne. Sama jsem váhala, zda si budou suroviny rozumět, ale vše si sedlo, jak má a pochutnala si i návštěva.
- 1 brokolice (bez košťálu)
- 1 velká cibule
- 300 g vařené cizrny
- 100 g cukety
- Sýr na posypání dle chuti – dospěláci nivu/roquefort, děti eidam apod.
- 100 ml mléka/smetany
- 50 ml vody na napařování
- Oblíbená dochucovadla (sůl, lahůdkové droždí, česnek…)
Brokolici napařím 15 minut na pařáčku společně s cibulí pokrájenou na kostičky. Na posledních 5 minut přidám napařovat i pokrájenou cuketu. V mezičase uvařím těstoviny, připravíme s dětmi na stůl a nastrouháme sýr.
Napařenou zeleninu rozmixuji společně s cizrnou, vodou, ve které se zelenina napařovala, solí, lžící lahůdkového droždí a mléka. Toto množství jsem ve svém stolním mixéru mixovala na 2x. Pokud máte jen tyčák, doporučuji vše krájet na menší kusy a s mixováním mít kvůli cizrně trpělivost. Kdo má větší mixér či robota, je to opravdu fik fik. Ochucení nechám na vás a stáří vašich dětí. Např. česnek jsem nepoužila, ale hodil by se. Dospělákům jsem posypala nivou, dětem eidamem.
Tak co, budete mi důvěřovat, že omáčka chutná skvěle? Nebojte se vyzkoušet, a to třeba i přesto, že vaše dítě nejí luštěniny/cibuli/cuketu… Nic z toho v omáčce nepozná – brokolici ale vzhledem nezapřete 😊.