- 250 g mrkev
- 250 g batáta
- 200 g špaldové celozrnné mouky
- 100 g řeckého jogurtu
- 100 g mandlí/mandlové mouky
- 100 g rozinky
- 3 vejce
- 40 g řepkový olej
- 1 lžička skořice
- 1 lžička prášku do pečiva
- ½ jedlé sody
- špetka soli
- 250 g polotučného tvarohu
- 250 g creme fraiche/ 40% zakysané smetany
Mrkev a batátu oloupeme a nastrouháme najemno. Pokud nemáme mandlovou mouku, mandle namelte. Nemusí být namleté zcela najemno, ale pouze nasekat na prkénku nestačí.
Smícháme nastrouhanou zeleninu, rozinky a skořici s tekutými složkami (vejce, jogurt, olej), zasypeme mletými mandlemi, poté moukou a na závěr práškem do pečiva, sodou a solí. Vše důkladně promícháme, rozprostřeme do vymazané a vysypané formy a pečeme v předem vyhřáté troubě 35 minut na 180 stupňů bez horkovzduchu.
Po vychladnutí namažeme krémem z tvarohu a creme fraiche. Doma krém nedoslazujeme, ale každý máme jiný cit pro sladkou chuť, takže doslaďte podle vás.
Do koláče žádné sladidlo nepoužívám, je přirozeně sladký díky zelenině a rozinkám. Pokud ale sladíte hodně a recept vás zaujal hlavně díky ingrediencím, doporučuji na poprvé přidat 1 – 2 lžičky medu. Testováno na návštěvě, která přislazovat nepotřebovala 😉. Nebuďte také překvapeni hutností těsta při zpracování. Při pečení se vše krásně propojí a sedne si.
Tip: Pokud byste chtěli koláč krásně nadýchaný, můžete vejce přidat formou žloutky zvlášť a bílky vyšlehat do sněhu a přidat až na závěr. Znáte mě však, já na tyhle srandy pro krásu v kuchyni moc času navíc nemám, takže nepeču-li pro někoho dort, s bílky se nešlehám 😊.
Zajímavý příspěvek. Miluji tento typ jídla. Jím pravidelně.