Mrkvovo-batátový koláč – přirozeně sladký

Právě si prohlížíte Mrkvovo-batátový koláč – přirozeně sladký

  • 250 g mrkev
  • 250 g batáta
  • 200 g špaldové celozrnné mouky
  • 100 g řeckého jogurtu
  • 100 g mandlí/mandlové mouky
  • 100 g rozinky
  • 3 vejce
  • 40 g řepkový olej
  • 1 lžička skořice
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • ½ jedlé sody
  • špetka soli
  • 250 g polotučného tvarohu
  • 250 g creme fraiche/ 40% zakysané smetany

Mrkev a batátu oloupeme a nastrouháme najemno.  Pokud nemáme mandlovou mouku, mandle namelte. Nemusí být namleté zcela najemno, ale pouze nasekat na prkénku nestačí.

Smícháme nastrouhanou zeleninu, rozinky a skořici s tekutými složkami (vejce, jogurt, olej), zasypeme mletými mandlemi, poté moukou a na závěr práškem do pečiva, sodou a solí. Vše důkladně promícháme, rozprostřeme do vymazané a vysypané formy a pečeme v předem vyhřáté troubě 35 minut na 180 stupňů bez horkovzduchu.

Po vychladnutí namažeme krémem z tvarohu a creme fraiche. Doma krém nedoslazujeme, ale každý máme jiný cit pro sladkou chuť, takže doslaďte podle vás.

Do koláče žádné sladidlo nepoužívám, je přirozeně sladký díky zelenině a rozinkám. Pokud ale sladíte hodně a recept vás zaujal hlavně díky ingrediencím, doporučuji na poprvé přidat 1 – 2 lžičky medu. Testováno na návštěvě, která přislazovat nepotřebovala 😉. Nebuďte také překvapeni hutností těsta při zpracování. Při pečení se vše krásně propojí a sedne si.

Tip: Pokud byste chtěli koláč krásně nadýchaný, můžete vejce přidat formou žloutky zvlášť a bílky vyšlehat do sněhu a přidat až na závěr. Znáte mě však, já na tyhle srandy pro krásu v kuchyni moc času navíc nemám, takže nepeču-li pro někoho dort, s bílky se nešlehám 😊.

Tento příspěvek má jeden komentář

Napsat komentář