Tříbarevná čočka v zimní omáčce 2x jinak

Právě si prohlížíte Tříbarevná čočka <a>v zimní omáčce 2x jinak</a>

Vařte jednou, jezte víckár. Pravidlo, které od dob, co mám děti praktikuji velmi často.

  • 200 g kombinace červené neloupané, černé a zelené čočky
  • 400 ml vody
  • 1x1cm wakame řasa (nemusí být)
  • 250 g cibule
  • 400 g pasírovaných rajčat
  • 250 g dýně hokaido
  • 120 g pastiňáku/petržele
  • 2-4 stroužky česneku (dle chuti a stáří dětí)
  • 150 g batáta
  • 160 g mrkev
  • 300 ml vody
  • Sůl dle chuti
  • Řepkový olej na restování
  • 1 lžíce sekané petrželky

PRVNÍ VARIANTA

250 – 300 g uvařeného ovsa bezpluchého  

DRUHÁ VARIANTA

  • 100 g sterilované kukuřice
  • Chilli, kajenský pepř, strouhaný zázvor
  • 100 g panýr nebo jeho obdoba

Všechny druhy čočky dáme vařit do 400 ml vody. Vaříme přikryté na mírném plameni 15 minut, poté plotýnku vypneme a necháme dojít. Pokud máme plynový sporák nebo indukci, vaříme o 10 minut déle na nejnižším stupni.

Cibulku nakrájíme na kostičky a orestujeme dozlatova. Přidáme na velké kostky nakrájenou neloupanou dýni a větší kostky petržele, mrkve a batátů. Osolíme, zalijeme 300 ml vody a necháme dusit 25 minut a pak dojít pod pokličkou nebo dusit do změknutí mrkve, tedy ještě dalších 10 – 15 minut.

Nyní vezmeme šťouchadlo na brambory a vše rozmačkáme do takové konzistence, jakou požadujeme. Určitě není potřeba používat mixér, vzniklo by vám pyré.

Na závěr přidáme pasírovaná rajčata, lisovaný česnek, petrželku, sůl a uvařenou čočku. Vše dobře promícháme. Omáčku není potřeba doslazovat, batáta se o to postará.

V této fázi si třetinu až polovinu omáčky oddělte do jiného hrnce. Do jedné části vmíchejte uvařený oves a do druhé části přidejte na špičku nože chilli, na špičku nože kajenského pepře, ½ lžičky strouhaného zázvoru, kukuřici a na kostky nakrájený sýr.

Druhou variantu omáčky podáváme s rýží nebo kvalitním pečivem.

Napsat komentář