Není vývar jako vývar. Poctivý, ale méně ,,zdobený“ konzumují maminky krátce po porodu, aby nabraly sílu, jiný si lidé připravují ke slavnostnímu obědu s nejrůznějšími zavářkami. Vývar, který pro vás mám dnes, je náš rodinný léčivý vývar, který připravuji bez ohledu na roční období, ale vždy ve dnech, kdy potřebujeme dobít baterky a podpořit rekonvalescenci při chřipkovém onemocnění. Zázrakem na poli výživy je v této polévce ječmen a zelená barva hrášku nám dodává vzpruhu na psychické úrovni.
Ječmen našemu tělu dodá mnohé, jeho nevýhodou je ale namáčení. Pokud nejste zvyklí namáčet např. luštěniny, nenechte se však od receptu odradit. Naše prababičky sílu ječmene znaly a pravidelně pily vývar pouze z ječného zrna. Většina lidí to dnes dělat nebude, ale vzít si alespoň kousek z moudrosti starších generací se vám vrátí, pojďte to vyzkoušet 😉.
Seznam surovin
- 1-3 morkové kosti
- 500 g žebírek
- 150 g mrkve
- 100 g kořenové petržele
- 50 – 70 g celeru
- 1 střední cibule
- 2 kusy bobkový list
- 3 – 5 kuliček nového koření
- 5 kuliček pepř
- Sůl dle chuti
- 1,5 l vody
- 100 – 200 g mraženého hrášku
- 1 – 2 stroužky česneku
- Majoránka
- 200 – 300 g uvařeného ovsa bezpluchého (150 – 200 g v suchém stavu).
Den předem namočíme oves. Druhý den vodu slijeme a oves uvaříme do měkka, trvá to 45 – 60 minut. Použít můžete i papiňák, tam zrnům stačí pouhých 25 minut.
Následující den připravíme vývar. Pokud máte pomalý hrnec jako já, čtěte dál, pokud ne, přeskočte jeden odstavec a pokračujte ve čtení 😊.
Vývar dělám vždy v pomalém hrnci podle postupu z těchto stránek http://pomalyhrnec.blogspot.com/2014/12/hovezi-vyvar-v-pomalem-hrnci.html Vývar se mi takto povede vždy.
,,Do pomalého hrnce vložíme hovězí kost, přidáme oloupanou zeleninu (nekrájíme) a cibuli, u té sloupneme jenom vnější slupku, jinak ji necháme vcelku. Vše posypeme troškou soli, pepře a přidáme nové koření, bobkový list a černý pepř. Vše zalijeme vodou tak, aby bylo vše ponořené a hrnec zapneme na I. stupeň na 7h (je možné klidně i 10 – 12h, vývar bude mít silnější chuť) nebo na II. stupeň na 4h. Jakmile je vše měkké, vyndáme kost, zeleninu a vývar přecedíme ideálně přes pláténko nebo velmi jemný cedník.“
Pokud pomalý hrnec nevlastníte a nemáte vlastní postup přípravy hovězího vývaru, můžete zkusit např. tento postup: ,,Všechnu zeleninu kromě cibule oloupeme. Z cibule stáhněte jen vnější slupku a nechte ji vcelku. Pokud se chystáte vařit v obyčejném hrnci, naskládejte maso i zeleninu do pekáče, zakápněte olejem a pečte v troubě předehřáté na 200 °C asi 30 minut. Pak vše přesuňte do hrnce a přidejte koření s trochou soli. Odvařte přípečky z pekáče a přidejte je do hrnce. Přiveďte k varu, pak plamen stáhněte a nechte táhnout tak dlouho, jak vydržíte, nejméně ale 5 hodin.“ Po dokončení tažení vývar přeceďte.“ zdroj https://www.igurmet.cz/recepty/polevky/vyvary/silny-hovezi-vyvar-7776/
Maso z kostí obereme a dáme stranou. Zeleninu pro tuto polévku nepoužiji, ale nechám si ji do jiného jídla k večeři nebo na další den. Tato zelenina už ze sebe vydala téměř vše, co v sobě měla, ale stále nám může posloužit ještě vlákninou, proto se ji vyplatí ještě použít.
Nyní jdeme do finále. Čistý vývar přivedu k varu, přidám majoránku, hrášek a oves. Nechám vše prohřát a na závěr přidám lisovaný česnek. Maso do vývaru dávám až do talířů jednotlivých strávníků.