Kapustičky – královny zahrady v zimě. Když jsem byla malá, z polévky ve školní jídelně jsem je vybírala. A dnes? V zimě tvoří běžnou součást našeho jídelníčku. Jdeme vařit a nebojte se vaření zrní ani luštěnin. Navařte si jich víc do zásoby a použijte v dalších dnech 😉.
- 1/8 menší hlávky červeného zelí
- 1 střední nebo větší cibule
- 25 kusů růžičkových kapustiček
- 1 malý šálek cizrny
- 350 g uvařené rýže (ideálně kombinace bílé a celozrnné)
- 350 g uvařeného zrna ječmene
- 4 lžíce vody
- Sůl, česnek a koření dle chuti
Cibuli nakrájíme na kostičky, zelí na proužky a společně krátce orestujeme na pánvičce. Během restování nakrájíme kapustičky na čtvrtiny a přidáme restovat k cibulce a zelí. Poté, co dáte kapustičky na pánev, restujte vše cca 3 minuty, pak přidejte 4 lžíce vody, špetku soli, přikryjte pokličkou a nechte dojít na vypnuté plotýnce. Pokud vaříte na plynu, snižte plamen na co nejméně a vypněte ho až za minutu.
Zelenina v receptu nepotřebuje příliš mnoho tepelné úpravy. V opačném případě ztrácí na barvě, křupavosti a dalších senzorických vlastnostech, které nás na nich mohou lákat. O ztrátě vitamínů při vaření jsem vám psala v tomto článku.
V přípravě oběda můžeme pokračovat po 10 minutách, kdy do zeleniny vmícháme uvařený ječmen, rýži a cizrnu a dochutíme dle našich chuťových preferencí a stáří strávníků. Krátce prohřejeme a můžeme podávat.
K těmto tipům pokrmů mám ráda kysané zelí nebo nakládanou řepu a všechny porce posypávám lžičkou doma připraveného gomasia – pokud neznáte, mrkněte třeba ZDE.
Recept je opravdu rychlovka. Rýži jsem použila z minulého dne, cizrnu jsem vyndala z mrazáku, kam část této luštěniny občas dávám, když ji plánovitě udělám víc a nechceme ji jíst 3 dny po sobě. Nově jsem vařila jen ječmen, ale opět ve větším množství, abych mohla zbytek použít do polévky, kterou vám posdílím v příštím článku.