Po září ve znamení řepy, se nám tato zelenina trochu vytratila z jídelníčku… Jenže v dodávkách našich zeleninových bedýnek se objevovala stále, a tak se stalo, že jsem jí měla ve špajzu najednou moc a bylo potřeba s ní něco rychle udělat. Oalá, takto vznikají moje recepty 😊.
Chlebíček je spíše dezertní, byť méně sladký, ale když si ho k snídani vylepšíte pořádnou vrstvou tvarohu, kvalitní a sytý start dne zajištěn.
- 200 g syrové řepy
- 200 g celozrnné jemné špaldové mouky
- 7 lžic řepkového oleje
- 14 lžic mléka/vody
- 2 lžičky vinného kamene/prášku na pečení
- ½ lžičky sody
- 1 vejce
- 80 g rozinek
- 50 g vlašských ořechů
Řepu, rozinky, mléko, olej a vejce společně rozmixujeme. Nemáte-li stolní mixér, postačí vám ten na smoothie.
Mouku, vinný kámen, sodu a nalámané ořechy smícháte. Do sypké směsi nalijete tekutou, vše promícháte a těsto rozprostřete do formy na biskupský chlebíček. Já ji předem vymazala a vysypala sezamovými semínky, ale výborné by bylo i vysypání kokosem.
Pečeme 40 minut při 180 stupních.
Jak jsem psala v úvodu, pokud chcete použít jako snídani, namažte pořádnou vrstvou tvarohu, ať dodáte tělu bílkoviny a nemusíte za chvíli hledat svačinku.