Jako dítě jsem měla ráda koprovku nebo jak říkala moje babička – kopračku. Jak mi po ní bylo, už nevím, ale ještě teď si pamatuji, jaké těžkosti při trávení jsem s ní zažívala na vysoké škole. Možná právě díky této omáčce jsem začala přicházet na skutečnost, že sice nemám alergii na mléčné produkty, ale že mi po nich ve větším množství a v určitých kombinacích není dobře. Dnes už znám nejen svou míru bezpečného množství mléčných výrobků v jídelníčku, ale i koprovku, která mi nenadělá paseku v zažívání.
- 100 g cibule
- 300 g petržele
- 150 g cukety
- 50 ml smetany na vaření
- 200 ml vody + 150 ml
- 20 g/2 lžíce ovesných vloček
- 2 – 3 lžíce kopru
- 2 lžíce umeocet/sůl a ocet
Nejprve nakrájím cibuli nahrubo a dám smažit dozlatova. V mezičase oloupu petržel a nakrájenou na kostky přidám k cibulce. Zaliju 150 ml vody a dusím pod pokličkou 10 minut. V té době nakrájím cuketu na menší kostičky a po deseti minutách přidám k dušené zelenině. Nyní vypnu sporák, přisypu vločky a kopr a vše nechám pod pokličkou dojít cca 20 minut nebo i déle, podle toho, kolik času zbývá do oběda nebo zda oběd rozvářím už ráno před dopolední procházkou s dětmi. Ať tak či tak, po dojití zeleninu přendám do mixéru, přidám zbylou vodu, smetanu a rozmixuji dohladka. Pokud je potřeba ještě ohřát, vše prohřeji a po odstavení z plotny dochutím umeoctem do požadované kyselosti a slanosti. Dochutit samozřejmě můžete i octem a solí a smetanu i vločky můžete vynechat, pokud chcete bezmléčnou či bezlepkovou verzi. Smetana omáčku zjemní, vločky ji udělají krémovitější, ale to už je opravdu o detailech