Květákový krém

Právě si prohlížíte Květákový krém

V zimních měsících trávím u plotny více času. Člověk je dřív doma a teplé večeře potěší. Polévkové krémy plné zeleniny, ale i luštěnin a celozrnných obilovin jsou pravidelnou součástí našeho jídelníčku. Aby byly zeleninové polévky výživnější, vždy do nich přidávám při servírování různé oleje, semínka či ořechy. Čas od času zařadíme i kousek nasucho opečeného pečiva potřeného pestem.

Na tři porce květákového krému potřebujete tyto suroviny:

  • 500 g květáku
  • 200 g topinambury
  • 150 g cibule
  • 150 ml smetany na vaření
  • 750 – 1200 ml vody
  • ¼ lžičky mletého muškátového oříšku
  • 1 rovná lžička mletého kmínu
  • sůl dle chuti
  • olej/ghí na zasmažení cibule
  • 2 lžíce pražených mandlových lupínků na každou porci
  • 1 lžička dýňového oleje na každou porci
  • ½ hrsti čerstvého koriandru

Postup

Cibuli nakrájíme na kostičky a osmahneme dozlatova. Přidáme oloupané, na kostky nakrájené topinambury, květák natrhaný na růžičky, kmín, sůl, zalijeme vodou a pod pokličkou dusíme do

změknutí. Nyní přidáme muškátový oříšek a smetanu a vše rozmixujeme tyčovým mixérem. Aby byla polévka krémové konzistence, vařím vždy zeleninu v menším množství vody a pro dosažení požadované konzistence přidávám další vodu až na závěr. V této polévce zajistí krémovost i topinambury, které se hodí do všech mixovaných polévek nejen kvůli zahuštění, ale především pro svoje výživové kvality. K zahušťování nepoužívám mouku. Na talířích doplním každou porci o pražené mandlové lupínky, koriandr a dýňový olej.

Tip: V zimě moje tělo volá po kardamomu. Nezklamal ani v této polévce, avšak doporučuji jen milovníkům. 🙂

Napsat komentář