- 300 g kapie
- 200 g žluté papriky
- 150 g cibule
- 300 g mrkve
- 80 ml vody
- 100 – 150 ml smetany na vaření
- Sůl dle chuti
- 1 – 2 lžičky sladké mleté papriky
- Olej
Všechnu zeleninu nakrájíme na kostičky, v hrnci zprudka orestujeme na oleji, zalijeme vodou a dusíme pod pokličkou do změknutí. Během dušení doporučuji jednou promíchat, aby se zelenina z horní části dostala dolů a naopak. Dusím cca deset minut a pak nechám dojít vypnuté. Po změknutí přidám sůl, papriku a smetanu a rozmixuji. Omáčka je jemná, smetanová a díky zelenině mírně nasládlá – hodí se k bílému masu typu králík/kuře, ať už s rýží nebo těstovinami. Střídám s variantou bezmasou jako na fotce – rýže s cizrnou. Pokud chcete chuť pikantnější, přidejte pálivou papriku nebo domácí chilli papričky 😉.