Snídaňový koláč s bobulovitým ovocem (muchovník a rybíz)

Právě si prohlížíte Snídaňový koláč s bobulovitým ovocem (muchovník a rybíz)

Těsto

  • 120 g másla
  • 50 g sypkého sladidla*
  • 160 g jemných ovesných vloček
  • 120 g mletých mandlí
  • 1 vejce

Náplň

  • 500 g tvarohu
  • 1 vejce
  • 1 lžíce sladidla
  • 500 g bobulovitého ovoce

Formu na koláč vymažeme máslem a vysypeme (já vysypala zbytkem pomletých mandlí). Troubu předehřejeme na 180 stupňů.

V míse rukou smícháme všechny ingredience na těsto. Nejprve ty sypké, potom přidáme na kostičky pokrájené máslo a vejce. Máslo nenechávám povolit, protože se pak příliš rychle lepí na prsty i sypké ingredience. Ze surovin vytvoříme drobenku a ¾ nadrobíme a následně uplácáme do připravené formy. Nyní smícháme tvarohy se sladidlem a vajíčkem, rozetřeme na korpus a hustě poklademe bobulovitým ovocem. Použila jsem kombinaci kyselejšího rybízu a sladkého muchovníku. Na závěr posypeme ovoce zbylou drobenkou a dáme péct na 30 – 40 minut – dozlatova.

Koláč je plný bílkovin a vlákniny, není nadupaný jednoduchými sacharidy a uvidíte, že když si ho dáte na snídani, pocit hladu se dostaví podstatně déle než po chlebu s marmeládou, oblíbené české snídani.

*Víte, že cukr u nás doma nebydlí nebo se zde vyskytne jen čas od času a v různých formách. Do drobenkového koláče jsem dávala opravdu malé množství, protože ovocná náplň obsahovala kyselejší rybíz. K oslazení jsem nepoužila klasický cukr, ale kokosový, který dodá koláči skoro až karamelovou chuť, zlatou barvu a výborně si ,,rozumí“ s mandlemi. Do koláče samozřejmě použijte sladidlo, které máte doma. Pokud máte strach, že na vás bude koláč málo sladký, můžete si gramáž trochu zvednout, ale kdy jindy cukru ubírat než v létě plném sladkého sezónního ovoce 😉.

Napsat komentář