Těsto
- 120 g másla
- 50 g sypkého sladidla*
- 160 g jemných ovesných vloček
- 120 g mletých mandlí
- 1 vejce
Náplň
- 500 g tvarohu
- 1 vejce
- 1 lžíce sladidla
- 500 g bobulovitého ovoce
Formu na koláč vymažeme máslem a vysypeme (já vysypala zbytkem pomletých mandlí). Troubu předehřejeme na 180 stupňů.
V míse rukou smícháme všechny ingredience na těsto. Nejprve ty sypké, potom přidáme na kostičky pokrájené máslo a vejce. Máslo nenechávám povolit, protože se pak příliš rychle lepí na prsty i sypké ingredience. Ze surovin vytvoříme drobenku a ¾ nadrobíme a následně uplácáme do připravené formy. Nyní smícháme tvarohy se sladidlem a vajíčkem, rozetřeme na korpus a hustě poklademe bobulovitým ovocem. Použila jsem kombinaci kyselejšího rybízu a sladkého muchovníku. Na závěr posypeme ovoce zbylou drobenkou a dáme péct na 30 – 40 minut – dozlatova.
Koláč je plný bílkovin a vlákniny, není nadupaný jednoduchými sacharidy a uvidíte, že když si ho dáte na snídani, pocit hladu se dostaví podstatně déle než po chlebu s marmeládou, oblíbené české snídani.
*Víte, že cukr u nás doma nebydlí nebo se zde vyskytne jen čas od času a v různých formách. Do drobenkového koláče jsem dávala opravdu malé množství, protože ovocná náplň obsahovala kyselejší rybíz. K oslazení jsem nepoužila klasický cukr, ale kokosový, který dodá koláči skoro až karamelovou chuť, zlatou barvu a výborně si ,,rozumí“ s mandlemi. Do koláče samozřejmě použijte sladidlo, které máte doma. Pokud máte strach, že na vás bude koláč málo sladký, můžete si gramáž trochu zvednout, ale kdy jindy cukru ubírat než v létě plném sladkého sezónního ovoce 😉.