Jaká bude vaše dnešní večeře? U nás dnes vaří duo otec a dcera, a protože Majdu baví víc péct než vařit, střihnou si s tatínkem slaný tvarohový koláč připomínající pizzu. Být vámi rodině nic o pizze neříkám. Znáte to, člověk je často nespokojený, protože měl nějaká očekávání 😉.
Základ
- 200 g špaldové mouky
- 200 g tvarohu (tučný/polotučný)
- 50 ml vody
- 10 ml oleje vhodného do trouby
- ½ lžičky kurkumy
- Sůl dle chuti
Navrch
- zakysaná smetana
- 1 větší vejce
- 1 stroužek česneku
- oregano
- špetka soli
- červená cibule dle chuti
- brokolice (předem napařená na skus nebo rozmrazená)
- 2 lžíce černé olivy
- 1 lžíce kukuřice
- tvrdý sýr/mozzarella/obojí
Všechny ingredience na základ smícháme dohromady a vypracujeme lehce lepivé těsto. Rozprostřeme ho do formy o průměru 30 cm. Může být i větší, budete mít tenčí těsto. Vložíme do předehřáté trouby na 180 stupňů a dáme péct na 5 – 7 minut. V mezičase smíchám zakysanou smetanu, vejce, jemně nastrouhaný česnek, oregano a sůl, nastrouhám sýr/nakrájím na plátky. Olivy pokrájím na poloviny nebo kolečka, cibuli na kolečka.
Pokud vám bude krájení trvat déle než 5 – 7 minut, korpus bych raději vyndala, aby se nepřepekl. Na zatažený povrch těsta naliju smetanovou směs, posypu ½ sýru, pokradu brokolicí, olivami, cibulí a kukuřicí a zasypu druhou polovinou sýra. Pokud používáte tvrdý sýr i mozzarellu, dám nejprve tvrdý, pak plátky mozzarelly.
Můžete samozřejmě plnit i jinak. V této kombinaci občas vyměním brokolici za špenát nebo za hojné množství pórku kombinovaného s mladou cuketou.
Pokud přijde chuť na červený základ, vyměním zakysanou smetanu za protlak, vejce a česnek nedávám vůbec a dál dělám takové zeleninové obměny, které se hodí k rajčatové příchuti. Vždy je ale dominantní náplní zelenina a čas od času se objeví i kvalitní šunka.
Koláč zařazuji do jídelníčku v bezmasé či bezrybové dny, abych neopomněla bílkoviny.
Přeji dobré chutnání a budu ráda za vaše zkušenosti po ochutnání.